9 aug. Karla naar "De Wij" in oud Lemiers

2 dagen eerder had ik ontdekt op Permacultuurnetwerk.eu dat er in de buurt een permacultuurproject was, dat op woensdagmiddag te bezoeken was. Ik mailde de eigenaresse, Astrid Merkx en kon langskomen. Maarten wilde een lange afstand wandelen, langs de Geul naar Plombieres. Zo hadden we de hele dag even voor onszelf.

's Ochtends fietste ik mbv knooppunten langs Slenaken, Schilberg (heel steil), Euverem, Gulpen, Mechelen, Vijlen naar Oud Lemiers 26. (zie routeplanner fietsersbond of deze planner van de ANWB.)
Ik was nog wat te vroeg en nam een kopje koffie bij de Hof van Kleeberg (Bommerigerweg 10). Op de heenweg waren we hier ook al langsgereden.

Wat is hier vlak en saai.

veel landbouwvelden

langs de Hoptuin voor Gulpener bier

mooi uitzicht vanaf Hof van Kleeberg

Toen ik aankwam rond openingstijd (half 2) was Astrid aan het grasmaaien (electrisch, het maakte een hoop lawaai). Ik kon rustig rondkijken, mijn fietstas achterlatend bij het zitje,  terwijl zij doorging met maaien.
Na ruim een half uur had ik het wel gezien en voldoende foto's gemaakt. Astrid maakte nog geen aanstalten om te stoppen, dus pakte ik mijn tas en liep langzaam naar de uitgang.
Na een kwartiertje stopte ze en bood een kop[je thee aan, ik mocht het zelf plukken. Dat was leuk! En had ik in Epen niet gedaan nog, ik plukte wat duizendblad, munt en op haar aanraden ook een bloem van de hibiscus.
Ik maakte haar complimenten over de mooie dingen die ik had gezien: de leuke poort van wilgen, de kruidencirkel, de aaneengesloten haag van bessen.
We wisselden ervaringen uit over onkruid: Astrid is erg blij met de vrijwilliger die met de zeis de brandnetels in toom houdt. Dat werk is haar te zwaar.
Ze is veel tijd kwijt aan grasmaaien.
Ze heeft een paar vrijwilligers, waarvan slechts één met  ervaring (de man met de zeis). Dat is lastig. Ze werken op woensdagmiddag.
In het weekend worden er door anderen activiteiten georganiseerd, soms geeft ze voor een groep een rondleiding.
Ze heeft een prachtige springbalsemien in bloei staan en houdt hem graag als plant, omdat er zoveel bijen op af komen. In het voorjaar is ze wel veel tijd kwijt met het verwijderen van zaailingen.
Uit haar website was ik nog dat ze in 2021 veel fruitbomen heeft geplant en er smeerwortel (de gewoner) en boerenwormkruid bij heeft gezet. Die smeerwortel zag ik goed terug, de boerenwormkruid wel elders, maar bij de fruitbomen overheerste toch de brandnetel.
Ik vertelde over mijn bermproject in Wassenaar en dat wij daar nu toch de berenklauw, klitwortel en kleefkruid verwijderden. Zij doet dat liever niet, het geeft de tuin wel een rommelige aanblik, dat zeggen anderen ook. Maar liever dat, dan te gecultiveerd en minder aantrekkelijk voor tal van insecten. Het juiste midden vinden blijft een zoektocht!

mooie kruidencirkel

ooievaarsnest, mooie graspaden

ondergrondse hut van 2 vrijwilligers

Zij overnachten hier soms in de zomer

Brandnetels

Mispels

mooie rand

aaneengesloten bessenhaag

moestuin met eenjarigen

nog een kruidencirkel

poort  met dak van wilgen